2014. március 16., vasárnap

DEVIZAHITELLEL KAPCSOLATOS CSAPDÁK




I. Bankok és pénzintézetek által állított csapdák:


1. Felajánlják, hogy elengedik a az általuk kreált jelenlegi tartozás 25 %-át, ha átváltod forint kölcsönre a szerződésedet. 


Ha ezt megteszed, akkor bebetonoztad a jelenlegi tartozásod, valamint az új kölcsönnel lezárod és visszafizeted a régi deviza kölcsönt. Ezzel megfosztod magad attól a lehetőségtől, hogy jogkövetkezmény kérése nélkül kimondasd a bírósággal a szerződés semmisségét. Pontosabban kimondathatod, csak nem érsz el vele semmit.

2. Felajánlják, hogy fizetés könnyítést kapsz, ha átváltod a kölcsönöd lízingre. 


Nem is kell magyaráznom, mennyire veszélyes, hiszen ezzel önként átadod a tulajdon jogot.

3. Opciós jogra hivatkozva elviszik az autót, azt a látszatot keltve, hogy még érvényes opciós joguk van. 


Amennyiben 5 év eltelt a szerződés megkötése óta nincs és nem is lehet opciós joga, függetlenül attól, hogy gépkocsi, vagy ingatlan a fedezet. Általában a szállítás és egyéb költség megegyezik, vagy nagyobb a gépkocsi áránál, a tartozás pedig ugyanúgy megmarad.

4. Személyesen fölkeresnek, vagy levelet küldenek, hogy aktualizáld a személyes adataidat. Az apró betűben pedig elrejtik, hogy egyúttal lemondasz minden jogorvoslatról az eredeti szerződéssel kapcsolatban, vagy elismertetik Veled a jelenlegi, általuk kreált tartozást. 


NE ÍRJ ALÁ SEMMIT!! Bárhogyan is megpróbálnak erre rávenni. Ha a bank keres azzal, hogy írj alá valamit, mert mennyire jó lesz az Neked, akkor kezdj el gyanakodni! Soha nem azért keres, hogy Neked jó legyen, hanem azért, hogy neki jó legyen!

5. Önzetlen segítségnek álcázva fölkeresnek, hogy értékesítsétek közösen a gépjárművet, vagy az ingatlant. 


Ebben az esetben már tutira megvan a leendő vevő, aki áron alul akarja megszerezni a prédát.

6. Nagyon sok esetben azzal fenyegetőznek a leveleikben, főleg a jogutód, vagy behajtó cégek, hogy amennyiben nem fizeted meg az általuk kreált összeget, akkor végrehajtanak. 


Végrehajtás csak jogerőre emelkedett fizetési meghagyás, jogerős bírósági végzés, vagy végrehajtási záradékkal ellátott közokirat alapján lehetséges, amit megelőz egy közokiratban történt felmondás. BEHAJTÓ NEM VÉGREHAJTÓ! BEHAJTÓNAK SEMMI JOGA NINCS!

7. Békéltető testületet ajánlgat. Veszélyes, mert az ügyfél számára költségmentes, ezért kecsegtető. 


A Békéltető testület határozata az ügyfél számára kötelező érvényű, végrehajtható, egyenértékű a jogerős bírósági ítélettel, a pénzügyi vállalkozás részére viszont nem kötelező érvényű. A Békéltető testületben a bankok emberei ülnek.

8. Eszközkezelő.


Ha egyetlen napig is kijelentkezel a lakcímről, azonnal elveszítetted a jogodat az ott lakásra, többet nem jelentkezhetsz be. Fenntartja magának a bérlő kijelölés jogát. Magyarul, bármikor átköltöztethet másik lakásba. A szerződésben szerepel a végén, hogy kivéve, ha jogszabály mindezt meg nem változtatja. Ez azt jelenti, hogy jogszabállyal utólagosan a szerződés bármelyik rendelkezése felrúgható.

9. Telefonos és egyéb személyes zaklatással, pszichológiai hadviselést folytatnak, hazudoznak, hogy még soha, senki nem nyert, vagy azt hazudják, hogy ha semmis a szerződés, akkor egy összegben kell kifizetni az általuk kreált tartozást.


Különös hangsúlyt fektetnek arra, hogy idős, beteg, rokkant, vagy egyéb dolog miatt kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket félemlítsenek meg, semmi sem számít, gyerek, szomszéd, munkahely, anyós, mindenkit bevetnek.

10. Rosszul idézik, esetenként átírják a törvényeket, vagy szimplán félremagyarázzák, de olyan is előfordul, hogy kamu jogszabályra hivatkoznak.


Kihasználják azt, hogy az emberek többsége nem ismeri föl az ilyen jellegű csalást és elvész a paragrafusok dzsungelében.

11. Hamis dokumentumok alapján ingó zálogjogot jegyeztetnek be a gépkocsira, vagy hamis meghatalmazás alapján átírják a pénzügyi vállalkozás nevére a gépkocsit, esetenként a behajtó a nem létező opciós jogával takarózva ellopja az autót, vagy minden hivatalos dokumentum és jog nélkül kivonatja a gépkocsit a forgalomból.


Természetesen mindkét cselekedet törvénytelen.

II. Szélhámos és szakképzetlen segítők és dilettáns ügyvédek által állított csapdák


1. Újsághirdetésekben üzletkötőket keresnek, nem feltétel a pénzügyi szakértelem, vagy tapasztalat.


Szakértelem nélkül hogyan tudna érdemi segítséget nyújtani.

2. MLM rendszerben végzik a tevékenységüket.


Ugye nem kell azt bizonygatnom, hogy ennek csupán egy célja van, a pénzlehúzás.

3. Jogi segítséget ígér, de nincs ügyvédje, aki képvisel is Téged a bíróságon. 


Lehet bármilyen jól megszerkesztett kereset, mellesleg általában nem az, hiszen ezekben az esetekben egy minta keresetet töltenek ki, ahol csak a nevet és a bank nevét változtatják, egyértelmű bukta a bíróságon. Ezzel nagyobb kárt okoz, mintha nem csinált volna semmit, hiszen egy jogerősen elbukott ügyben nem lehet újra perelni.

4. Biankó, kitöltendő levelet, vagy keresetet bocsát a rendelkezésedre pénzért, amit Neked kell kitölteni. 


Ugyanaz a bukta, mint a 3. pontban.

5. Ügyvéd, aki nem rendelkezik banki és pénzügyi szakértelemmel és nem is vesz igénybe ilyen szakértőt. 


Mivel nem ért hozzá, legtöbbször önként és dalolva elismeri a tartozást és csupán fizetés könnyítést kér. Iszonyatos károkat okoznak.

6. Ügynök, aki biztosítási ügynök módjára keresi föl az embereket és toborozza az embereket. 


Egyértelmű, hogy a pénzlehúzásról van szó. Egy jól működő szakértő csapatnak nincs szüksége erre. Az ügyfél lakásán nem állnak rendelkezésre azok a technikai feltételek, ami alapján dolgozni tudna. Nem valószínű, hogy komoly, jogi és pénzügyi ismeretekkel rendelkező szakember lenne.

7. Cégek, vagy segítőik, akik a mások által elért eredményeket saját sikerként tüntetik föl. 


Nem kell különösebb magyarázat hozzá, hogy mekkora szélhámosok. Ha több ezer nyertes perről számolnak be, de „véletlenül” egyet sem tudnak bemutatni, vagy titkos, hogy milyen ügyvédekkel dolgoznak együtt, akkor ott valami nem kerek.

8. Akik azt hangoztatják, hogy a fölvett kölcsönt nem kell visszafizetni, vagy azt ígérik, hogy a már befizetett törlesztő részleteket vissza tudja szerezni a banktól, biztosan szélhámosak. 


A fölvett kölcsönt vissza kell fizetni, de csak annyit, amit forintban megkapott, sem az árfolyam különbözetet, sem az árfolyamrést és egyéb változatos jogcímeken követelt összegeket nem jogos megfizetni.

Készítette: 2014. március 15. 

Devizajog Iroda 
Molnár Imréné

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megosztom itt: