2013. november 6., szerda

Makkos Albert levele Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszterhez

Varga Mihály úr miniszter részére
Makkos Albert levele Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszterhez
Makkos Albert

Nemzetgazdasági Minisztérium

Tisztelt Varga úr!


Szűkebb szakmai csoport már évek óta jelzi, hogy az un. „deviza alapú” hitelezés súlyos jogsértésekkel terhelt. Az Európai Unióba való csatlakozáskor a magyar hatóságok nem, vagy csak késéssel építették be a magyar jogrendszerbe az uniós jogot. 


A hazai civil szervezetekkel történt előzetes egyeztetés után 2012. május 24-én Brüsszelben tárgyalást folytattunk Európai Unió szakterületi vezetőjével Philippe Pelle, (Deputy Head of UnitRetail Financial Services and Consumer Policy) és Jannifer Robertson szakjogászával. Mivel nem ismerjük kellő alapossággal az uniós jogot, abban kértünk segítséget, hogy a civil szervezetek által készített közgazdasági és jogi elemzést az uniós jog szempontjából ellenőrizzék.


Több ügyvéd közreműködésével a mellékelt elemzést készítettünk, amit magyar és lektorált angol fordításban 2012. július 7-én kiküldtük Philippe Pelle úrnak. Az Európai Unió szakemberei objektívnek, jogilag és közgazdaságilag helyesnek ítélték az elemzésünket. Határozottan azt javasolták, hogy az általunk készített elemzéssel a jogi helyzet rendezése érdekében forduljunk a magyar fogyasztóvédelmi hatósághoz.


Az Európai Unió javaslatára 2013. január 13-án a Parlament Fogyasztóvédelmi Bizottsága minden tagjának elküldtem az elemzést, amire egy országgyűlési képviselő kivételével nem történt reagálás.
Az Európai Unión kívül egyetlen magyar állami szervezet sem akart a - mintegy 2-3 millió embert érintő - devizahitelezés jogsértéseivel foglalkozni.

Makkos Albert
jogfeltáró elemzése
letölthető innen

Az uniós jogászok által is megalapozottnak tartott jogsértésekbe az EU szakvezetés közlése szerint nincs joguk a magyar törvénysértésekbe beavatkozni, addig az Európai Központi Bank részéről Mario Dragi a szerződések forintosítása vonatkozásában megfenyegeti a magyar Kormányt. Míg a devizaalapú kölcsönszerződést más Európai Uniós országban tilos alkalmazni, addig - Dragi úr szerint ugyanazt Magyarországon tilos megszüntetni. Súlyos kettős mérce. 

Belátom, hogy a Kormány nagyon nehéz helyzetben van, ami csak a törvényi állapot helyreállításával oldható fel. Ennek elősegítésére küldöm meg az Európai Unió által is megalapozott jogfeltárást.

Budapest, 2013. november 6.


Tisztelettel:


Makkos Albert
közgazdász


(Megjegyzés: Ma érkezett  a Bankszövetség "magvas" elemzése is, érdemes beleolvasni. Címe: "Ki nyer a devizahitelen? A devizahitelek jogi háttere." 
Előzetes a Hitelintézeti Szemle 2013/5. számából Gárdos István – Nagy István ”A devizahitel jogi alapkérdései” című cikkéből.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megosztom itt: