2015. január 15., csütörtök

Mit kell tenni, ha fizetési meghagyást kapunk?

A bankok és pénzintézetek tömegével bocsátják ki a fizetési meghagyásokat, aminek a feladója minden esetben a MOKK. A fizetési meghagyásos eljárás, egy nem peres eljárás, ezért abban az időszakban is alkalmazható, amikor a perek szünetelnek.

Abban az esetben, ha valaki a MOKK-tól fizetési meghagyást kap, nagyon fontos, hogy 15 napon belül ellent kell mondani!! Ha nem mondunk ellent 15 naptári napon belül, akkor jogerőre emelkedik és végrehajtható. Innentől kezdve olyan joghatással bír, mint egy jogerős bírósági ítélet. A 15 nap kőbe vésett, ha egy napot is késünk, már vége!

Ha csak annyit írunk az ellentmondásba, hogy sem jogszerűségében, sem összegszerűségében nem ismerem el, már elegendő ahhoz, hogy később jogorvoslattal tudjunk élni.

Természetesen célszerű deviza hitelben jártas szakemberhez fordulni, mert a szakszerű ellentmondás következtében a legtöbbször a bank nem folytatja az eljárást, így az meg is szűnik. Ha a bank mégis ragaszkodik a fizetési meghagyásban közölt tartozáshoz, akkor az eljárás perré alakul, ami szünetel 2015. év végéig. Addig pedig van idő felkészülni mind anyagilag, mind pedig szakmailag a perre. Közben megvan annak a lehetősége is, hogy peren kívül megegyezzünk a bankkal.


Forrás: civilkontroll.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megosztom itt: