2015. február 24., kedd

Az Alkotmánybíróság elutasította a devizahitelesek beadványait

Az Alkotmánybíróság 2015. február 23. napján elutasította a devizahitelesek beadványait. Az alkotmánybírák közel négy hónapig gondolkoztak a beadványokon és végül arra az eredményre jutottak, hogy a beadványok nincsenek megindokolva, ezért formai okokból el kell utasítani őket.


Kivonat az indoklásból: "A panaszok nem tartalmazzák „az Alaptörvényben biztosított jog sérelmének lényegét” [Abtv. 52. § (1b) bekezdés b) pont], illetve az „indítványban foglalt kérelem részletes indokolását” [Abtv. 52. § (1b) bekezdés e) pont]. Az indítványozók a megjelölt törvényi rendelkezések alaptörvényellenességét ugyanis pusztán állították, azonban nem fejtették ki, hogy véleményük szerint konkrétan mely támadott norma mely alaptörvényi rendelkezéssel ellentétes, s a vélt alapjogi sérelem miben áll. (IV/1839/2014)"
Az AB álláspontja szerint nem elegendő ok egy törvény alkotmányellenességének a megállapításához az, ha a egy törvény sérti a hatalmi ágak szétválasztásának az elvét.  Az AB elutasító határozatai megnyitják az utat az Emberi Jogok Európai Bíróságához.


Forrás: pitee.wordpress.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megosztom itt: